Vask deg til en bedre fasade

Utvendig vask av huset er høyst nødvendig og trenger ikke å ta lang tid. Belønningen er et hus som ser nymalt ut samt at beis, maling og treverk får forlenget levetid.

Med økende luftforurensing og fuktigere klima, er det innimellom behov for å gi huset en grundig fasadevask. Det er forholdvis både enkelt og fort gjort, og er absolutt verdt å sette av tid til. Gjør du som det snør og står over bruken av kost, stige og såpevann, er det stor fare for at du innen noen år bør ringe både snekkere og igjen gå til anskaffelse av mange liter maling.

Foruten den årlige vedlikeholdsvasken av husfasaden din, bør treverket få en noe grundigere vask om du skal male huset ditt. Her følger noen greie tips å ta med seg på vaskeveien.

Hvorfor vaske utvendig?
Luftforurensing sliter på husets treverk og gjøre at fargen kan bli grumsete og dermed ganske så ulik den opprinnelige. Om husvegg og fasade ikke blir rengjort regelmessig, kan luftforurensing også forårsake skader på treverket og forkorte levetiden til beis og maling.

Skitne vegger tiltrekker seg også fukt og gir grobunn for ulike mikroorganismer. Skitten kan også inneholde soppsporer. Får de lang nok tid til å boltre seg på, kan de også forårsake råte i treverket. En årlig husvask er imidlertid med på å forebygge og gi dårligere vekstvilkår for skitt og smuss. Slurver du med rengjøringen, kan altså flere unødvendige problemer oppstå. Og mange vil nok si seg enige i at det er enklere, kjappere og kostnadsbesparende å ta en svingom med hageslangen og kosten kontra det å måtte skifte bordkledning og listverk.

Årlig vedlikeholdsvask
Også vi på Haugalandet er heldigvis velsignet med i hvert fall et par solskinnsdager i løpet av året. Disse dagene bør du imidlertid bruke på andre aktiviteter enn å vaske huset ditt, da dette ikke anbefales å gjøre idet sola skinner. Grå himmel er ypperlig, mens lett regnvær er best.

Gjør husvasken til en lek. Og lek gjør man som kjent ofte med andre, så om du får med deg én person til på laget, trenger ikke husvasken å ta mer enn et par timer.

1 Start med å blande ut Jotun Husvask med vann, 1:20, eller andre produkter beregnet for fasadevask. Husvaskprodukter fjerner salt, grønske, skitt, blomsterstøv, grønske, fett og svertesopp.

2 Sprøyt blandingen på veggen. Her er det viktig å starte nederst og jobbe seg oppover. For det første så er husveggen mest skittent nederst, så det gjør ikke noe at virketiden blir litt lengre her. For det andre unngår du at rander med skitt renner nedover veggen og lager stygge merker. Det enkleste er å benytte en trykksprøyte til dette formålet.

3 La såpen virke i 5-10 minutter og pass på at det ikke tørker inn. Må du vaske i sol, bør du passe på at du fukter både før du har på rengjøringsmiddelet og holder det fuktig underveis.

4 Når virketiden er ferdig, gå over veggen med en halvstiv kost/børste på et forlengerskaft for å komme til i alt av fordypninger på veggen. Dypp den i vaskeblandingen og skrubb veggen, også her fra nederst på veggen og oppover.

5 Skyll veggen med en hageslange for å få av husvaskmiddel og skitt. I motsetning til med resten av vaskeprosessen skal du her skylle ovenfra og nedover.

Vask før maling
Skal du vaske fasaden før du skal male huset ditt, må du bruke noe kraftigere rengjøringsmiddel enn det du gjør ved den årlige vasken, som for eksempel Jotun-produktet Kraftvask.

I tillegg til at dette er et kraftigere rengjøringsmiddel, gjør det også at flaten på veggen blir nedmattet og at det nye strøket med maling får bedre heft til underlaget. Fordi rengjøringsmiddelet er noe sterkere, er det her lurt å benytte beskyttelsesbriller og hansker. Utover dette er fremgangsmåten den samme som ved vanlig vask.

Har du tatt en grundig husvask før du skal i gang med maling av husfasaden din, er det viktig at du lar treverket tørke før du finner frem maling og pensel. En tommelfingerregel er at overflatebehandling av tre først skal skje når treets fuktighet er 18 prosent eller mindre. For å måle fuktigheten i treverket ditt kan du få god hjelp ved innkjøp av en fuktmåler, noe du kan kjøpe på butikker som for eksempel Biltema og Clas Ohlson.

Vasking med høytrykksspyler
Bruker du høytrykksspyler under fasadevasken, kan du skade husveggen om du bruker den feil. Treverket kan bli oppfliset og ødelagt, malingen kan løsne fra underlaget og vann kan trenge inn i veggen og gjøre skade på materialet.

Mange fagfolk anbefaler derfor at du benytter en vanlig hageslange når fasaden skal vaskes. Vil du likevel benytte høytrykksspyler, bør du i hvert fall sørg for at du har gjort alle nødvendige vurderinger i forkant og bruker høytrykksspyleren riktig:

  • Vurder husveggens tilstand og om den tåler behandlingen. Er veggen sprukken, har dårlig utlufting bak kledningen, store glipper mellom over og underligger eller andre svakheter byggteknisk, bør du unngå bruk av høytrykksspyler.
  • Ikke ha for høyt trykk. På trevegger bør du ikke ha høyere trykk enn maks 75 bar og om du har muligheten juster trykket ned. Øk avstanden til underlaget hvis du ikke har denne muligheten og prøv først på et mindre synlig sted.
  • Avstanden til veggen bør være minst 30 cm.
  • Unngå å spyle inn i åpninger eller sprekker.
  • Hold strålen på skrå og ikke for lenge på samme plass
  • Tøm høytrykksspyleren for vaskemiddel etter bruk og skyll både slanger og beholdere med rent vann.

Se også: